Hyppää kyytiin!
Teppo tulkkaa
Koistisen lakitupa
Hyvää sähköistä kamaa
Puhelimen historia
Asiaa ja ajankohtaista

Rollikka eli johdinauto eli sarvijaakko...

Tampere aloitti vuonna 1948 ensimmäisenä Suomessa rollikoiden käyttämisen kaupunkiliikenteessä. Säännöllinen liikenne aloitettiin 8.12.1948. klo 12.00., jolloin Keskustorilla pidettyjen juhlallisuuksien jälkeen ensimmäinen rollikka starttasi kohti Härmälää.

Samana päivänä ja samaan aikaan tasan 41 vuotta myöhemmin starttasi muuten tämä rollikan kaimakin, eli Rollikka-kerho, joka myös "kulkee" sähköllä. Internetin sähköiset reitit vain ovat niin paljon pidempiä ettei niitä kukaan koskaan pysty edes mittaamaan...

Tämän ainoan säilytetyn rollikan "koti" on nykyään Vapriikissa, missä sitä voi käydä ihastelemassa samalla kun käy Vapriikin muissa näyttelyissä.

Rakkaalla lapsella oli monta nimeä, ja tampereen kiälellähän tuo mainio kulkuväline oli rollikka. Rollikoiden "oikea" nimi oli johdinauto ja tuo tampereenkiälinen sana rollikka tulee sanasta trolleybussi. Muita kutsumanimiä olivat mm. ilmajohtovaunu, lankabussi ja lankavaunu. Rollikat kulkivat sähköllä, jota ne ottivat ilmajohdoista kuten sähköveturit nykyään. Näistä sähköjohtimista rollikka saikin lisänimen sarvijaakko.

Rollikoissa oli 25 istumapaikkaa, 36 seisomapaikkaa sekä rahastajanaitio.

Tampereella oli enimmillään neljä rollikkalinjaa, joiden yhteenlaskettu pituus oli 37 km. 1950-luvun alussa lähes puolet liikennelaitoksen matkoista kuljettiin johdinautoilla.

Suurin osa seisomapaikosta oli takasillalla, jossa ei ollut lainkaan istumapaikkoja.

1960-luvulla dieselbussit syrjäyttivät pikkuhiljaa rollikat. Bussilinjoja oli helpompi lisätä ja muuttaa, koska ei tarvinnut rakentaa sähköpiuhoja reittien varsille. Viimeinen rollikka oli ajossa vuoteen 1976.