Hyppää kyytiin!
Teppo tulkkaa
Koistisen lakitupa
Hyvää sähköistä kamaa
Puhelimen historia
Asiaa ja ajankohtaista

Skannaa Karvinen - maksa roimasti sakkoja

Internet-verkko on villi ja vapaa. Sitä ei kukaan hallinnoi eikä valvo. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että voit imuroida omille sivuillesi kenenkä tahansa tekemää aineistoa. Tekijänoikeuksista on olemassa laki ja tämä laki pätee myös verkossa.

Otsikko ei ole vitsi. Amerikkalaisen yrityksen, joka omistaa Karvisen oikeudet, hakurobotti etsii jatkuvasti verkosta tiedostoja, joiden nimessä on merkkijono "garfield". Luvatta tiedostoja käyttäneille rapsahtaa parhaimmillaan vakava varoitus poistaa kyseinen aineisto sivuiltaan ja pahimmassa tapauksessa roimat sakot ja vielä roimemmat oikeudenkäyntikulut päälle.


Mikä on tekijänoikeus?

Tekijänoikeus on teoksen tekijällä oleva oikeus, joka tuottaa, erikseen säädetyin rajoituksin, tekijälle "yksinomaisen oikeuden määrätä teoksesta valmistamalla siitä kappaleita ja saattamalla se yleisön saataviin, muuttamattomana tai muutettuna, käännöksenä tai muunnelmana, toisessa kirjallisuus- tai taidelajissa taikka toista tekotapaa käyttäen." (Tekijänoikeuslain 2§). Tekijänoikeus on voimassa 70 vuotta tekijän kuolemasta.

Esimerkiksi: Kun kirjoitat tarinan tai piirrät kuvan, sinulla on siihen tekijänoikeus. Sinä itse päätät, missä haluat tarinan tai kuvan julkaista. Kukaan muu ei saa julkaista tarinaa tai kuvaa kysymättä sinulta lupaa.


Mikä on teos?

Teos on mikä tahansa millä tahansa tekniikalla tehty yksilöllinen tuote, jossa näkyy tekijän luova panos.

Esimerkiksi:
Teos voi olla graafinen piirros, valokuva, veistos, kirjoitettu teksti, sävellys, elokuva, maalaus, rakennustaideteos, taidekäsityö jne. Se voi olla myös tietokoneohjelma. Oleellista on, että siinä on jotain ihan sinun omaa ajatustasi mukana.


Moraaliset oikeudet

Tekijänoikeuteen liittyy myös moraalisia oikeuksia. Teosta ja osaa siitä esitettäessä on tekijä ilmoitettava eikä teosta saa muuttaa sillä tavalla että se loukkaa teoksen taiteellisuutta tai omalaatuisuutta.

Esimerkiksi:
Jos kirjoitat tarinan kouluaineena, ei opettaja saa julkaista tarinaasi koulun lehdessä tai muualla kysymättä sinulta lupaa. Tarinaasi ei myöskään saa muuttaa ilman lupaasi. Ja myös toisinpäin, jos sinä käytät toisen tekemää aineistoa, sinun on kerrottava kuka sen on tehnyt. Et myöskään saa muuttaa toisen tekemää aineistoa ilman tekijän lupaa.


Lainaukset ja omaan käyttöön kopiointi

Toisten tekstiä saa lainata ilman lupaa. Mutta silloinkin on kerrottava, kenen tekstistä lainaus on ja missä teksti on julkaistu. Voit myös kopioida esimerkiksi kirjasta kuvan ja laittaa sen seinällesi "omaan käyttöön".


Päteekö tekijänoikeus Internetissä?

Kyllä, kyllä ja kyllä.

On harhaluulo, että verkossa olevia kuvia ja tekstejä ja ohjelmia voi noin vain kopioida käyttöönsä esimerkiksi omalle kotisivulleen. Kun laitat esimerkiksi kuvan omalle sivullesi, se ei ole "omaan käyttöön" kopioimista, koska sivusi on verkossa kaikkien maailman ihmisten nähtävänä.

Joskus näet tekstissä merkin (copyright), se tarkoittaa että teksti on suojattu tekijänoikeudella. Tämä merkki ei ole pakollinen. Tekstiä ei saa käyttää luvatta eikä sitä saa lainata ilman merkintöjä siitä, kenen teksti sen on, vaikka copyright-merkintää ei olekaan.

Tekijänoikeus koskee myös ulkomaisilla sivuilla olevia kuvia ja tekstejä.


Entäs midit?

Miditiedostojen (äänitallenteita) kopiointiin tai muuttamiseen tarvitset luvan aivan samalla lailla kuin muidenkin teosten kopiointiin. Koska tekijöitä on yleensä useita, on vaikeata saada näiltä kaikilta lupa.

Jos haluat musiikkia omalle kotisivullesi, sävellä ihan itse tai käytä sellaisia kansansävelmiä, joilla ei ole tekijänoikeutta.


Kysy lupa - tai tee mieluummin ihan itse

Siis kysy aina lupa, ennen kuin laitat esimerkiksi kotisivullesi toisten tekemiä kuvia. Jos lainaat jonkun tekstiä, kerro, kuka sen on alunperin kirjoittanut. Jos lainaat toisten musiikkia, varmista lupa kaikilta tekijöiltä. Ja muista, että et saa myöskään muuttaa toisten tekemiä aineistoja ilman lupaa. Jos laitat omalle kotisivullesi linkkejä, niihin ei tarvitse pyytää lupaa. Luvan pyytäminen on kuitenkin kohteliasta.

Mutta kaikkein persoonallisemman kotisivun saat, kun teet kuvat, tekstit, ohjelmat ja musiikit ihan itse.